DogsA kutya pórázhoz és nyakörvhöz szoktatása

április 12, 2022by Andras0
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2022/04/13336.ozk1u0.840.jpg

Minden kutyafajtának megvannak a maga sajátosságai, amelyek miatt a kutya egyéni megközelítést igényel a kiképzés és a nevelés terén. Vannak olyan kutyák, amelyeknek szigorúságra van szükségük, és vannak olyanok, amelyek csak a gyengéd bánásmóddal lehet kezelni. Vannak, akiket már életük első hónapjaitól kezdve pórázra szoktatnak, míg mások nem tudják, hogy mi az. Egy kölyökkutyát sokkal könnyebb tanítani, mint egy felnőtt kutyát, de szinte minden kutya tanítható. Ha új kiskutya befogadásán gondolkodsz, vagy ha egy idősebb kutyád lett, akit pórázra és nyakörvre szeretnél idomítani, akkor ez a cikk neked szól.

Hogyan kell a kiskutyát a pórázra szoktatni?

Hogyan kell a kiskutyát a pórázra szoktatni?A póráz és a nyakörv a kutyák számára az egyik legfontosabb felszerelés, ami mind a kutya, mind a körülötte lévők biztonsága szempontjából elengedhetetlen. Minden nyilvános helyen történő kiránduláshoz vagy sétához pórázon kell tartani a kutyát. A nyakörvre szoktatás könnyebb, mint a pórázra szoktatás, de itt is érdemes a fokozatosság elvét követni. A pórázra szoktatás sajnos akár nehézkes is lehet, a következőképpen érdemes elkezdeni:

  1. Érdemes a kiskutyát 1,5 és 2 hónapos kor között elkezdeni pórázra szoktatni. Idősebb korban, főleg a temperamentumosabb kutyáknál ez már nehezebb.
  2. A képzést érdemes a megszokott területen, otthon elkezdeni. Ha már otthon hozzászokott a pórázhoz, megpróbálhattok kint gyakorolni.
  3. Az első alkalommal néhány percre tedd fel a pórázt. Ezalatt az idő alatt tereld el a kiskutya figyelmét, hogy ne kezdjen el a pórázzal játszani.
  4. Legyen kéznél jutalomfalat. Fontos, hogy a kutya kellemes élménnyel kösse össze a nyakörvet és a pórázt.

Javaslatok a pórázhoz szoktatás során:

A kiskutya fajtájától, vérmérsékletétől függően a pórázra szoktatásnak a jutalmazásról és a következetességről kell szólnia.

Vigyél mindig jutalomfalatot és a kedvenc játékát, amivel terelheted a kutyád figyelmét. Mindig arra kell törekedni, hogy a kutya kövessen téged, ne őt. Nem szabad engedni, hogy a kutya irányítson. Először a szabályos pórázon sétálásra kell megtanítani, csak utána engedjük őt bóklászni, szimatolni. Előfordulhat, hogy szükség lesz a póráz megrántására, figyelmeztetésre, de figyeljünk arra, hogy a hangsúly a motiváláson és a jutalmazáson legyen.

Figyelembe kell venned, hogy a kiskutyának partnernek kell lennie a tanulásban. Szüneteket tarthatsz, elterelheted a figyelmét, és játszhatsz vele útközben.

A felnőtt kutya pórázra szoktatása

Egy felnőtt kutyának már van egy kialakult személyisége, így egy új készség elsajátítása gyakran nem könnyű feladat. Először arról kell meggyőződnöd, hogy a kutya megértette, hogy a póráz nem fenyegetés. Ehhez érdemes egy viszonylag hosszú pórázt választani, hogy ne érezze úgy, hogy erősen korlátozva van a mozgásszabadságában.

Az alapok

A felnőtt kutya pórázra szoktatásaAz első séta egy olyan helyen történjen, amit mindketten ismertek úgy, hogy a pórázt a kutya mögött húzod, és időnként felveszed, de ezt úgy, hogy az állat ne ijedjen meg.

Minden alkalommal, amikor sétálni mentek, mutass a kutyád pórázára, és jelezheted azt is, hogy most “Sétálni megyünk!”. Ez megerősíti a kutyában azt a társítását, hogy a póráz egy jó dolog, mert a séta jó dolog.

Ahhoz, hogy megtanítsd kutyád arra, hogy megálljon akkor, amikor meg kell állnia, állj meg, és húzd meg a pórázt. Amikor értetlenül néz rád, hívd magadhoz egy kis finomságért. Utána tanítsd meg a kutyádat arra, hogy melletted és a megfelelő sebességgel sétáljon. Ehhez nemcsak finomságokra, hanem rengeteg türelemre is szükséged van. Minden alkalommal jutalmazd meg a kutyát, amikor jól viselkedik.

A felnőtt kutyának legalább egy hónapig vagy még tovább is eltart, amíg a szükséges reflexek és együttműködési képesség kialakul. Legyél nagyon türelmes, a cél az, hogy mindketten élvezzétek a közös sétákat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/line_dots.png
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/07/logo_orange.png
Rólunk
Budapest, Tinódi u. 5, 1095
06304489793
Mon - Sun: 8AM - 8PM
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/dots.png
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/dots.png
Hírlevél

    bt_bb_section_top_section_coverage_image