DogsAz őszi vedlés és annak kezelése

április 12, 2022by Andras0
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2022/04/LINKA1854693823-e1649754464576.jpg

Ahogy megérkezik az ősz, a lombhullással együtt háziállataink szőre is elkezd hullani. Minden háziállat szőre kisebb-nagyobb mértékben megújul.

Ez egyes állatoknál észrevétlen marad, míg mások szó szerint “szőrszőnyeg”-en járnak. A vedlés időtartama és mennyisége számos tényezőtől függ: a kisállat fajtájától, korától, az életkörülményeitől, a táplálkozásától és az őt érő stressztől is.

Az őszi vedlés kezdete és vége

Az őszi vedlés kezdete és végeA háziállatoknál az őszi vedlés általában szeptember elején kezdődik és októberben ér véget. Ez leginkább azokra az állatokra vonatkozik, amelyek sokat sétálnak vagy a kertben élnek. Az ilyen állatok szervezete érzékenyebb a hidegebb időjárásra és a kevesebb nappali fényre, ezért még a fagy beállta előtt próbálnak téli bundát növeszteni.

A lakásban tartott kedvenceknél a vedlés több hétig vagy akár hónapokig is elhúzódhat. A lakásban egyenletes a hőmérséklet, ezért nem igazán számít az, hogy milyen idő van a külvilágban. Ezért van az, hogy egyes háziállatok gyakorlatilag egész évben, évszaktól függetlenül vedlenek.

Mi van akkor, ha nem vedlés miatt hullik a szőr?

Bizonyos gombás vagy bakteriális fertőzések, allergiák, egyéb bőrgyógyászati problémák is okozhatnak szőrhullást. Ilyenkor érdemes megfigyelni kedvenceink viselkedését. A szezonális vedlés minden egészséges állatnál normális. Maga a vedlés nem jár semmilyen viselkedés- vagy hangulatváltozással sem a macskáknál, sem a kutyáknál, ha azonban betegségről van szó, akkor feltűnő tünet lehet az, hogy az állatnak láthatóan viszket valahol, étvágytalan, és a megszokottól eltérően viselkedik – ez apátiában vagy agresszióban is megnyilvánulhat. A bőrgyógyászati megbetegedések esetén karcolások, sebek vagy kiütések jelenhetnek meg a bőrön, a szőr gyakran a fertőzés helyén hullik. Bolhafertőzés esetén például a háziállaton és a padlón/szőnyegen megjelenő bolhaürülék lehet a legfeltűnőbb jel.

Tehát ha szőrhulláson kívül bármilyen egyéb jelet észlelsz, érdemes felkeresni az állatorvost.

Hogyan kezeljük a vedlést?

Hogyan kezeljük a vedlést?A vedlést szinte lehetetlen lerövidíteni, de a kihulló szőr mennyiségét jelentősen lehet csökkenteni, a következő módszerekkel:

– Rendszeres fésülés: Szükséged van egy, az állat szőréhez való eszközre: kefére, kesztyűre, szőritkitóra vagy filcbontóra. A fésülés gyakorisága az leginkább a kiskedvencedtől függ. A félhosszú szőrű állatok szőrét hetente, hosszú szőrű állatokat naponta érdemes fésülni!

– Fürdetés: A macskák és kutyák szőrének megvan a saját öntisztító mechanizmusa, ezért maximum havonta egyszer ajánlott őket fürdetni – a túl gyakori fürdetés bőrirritációt okozhat náluk. Fürdetés esetén kifejezetten kisállatoknak készült speciális sampont és kondicionálót használj!

– Megfelelő étrend: ha a kutya vagy macska étrendjéből hiányoznak a megfelelő tápanyagok, érdemes lehet kisállatoknak készült vitaminkészítményeket adni nekik vagy tápot váltani. Ez különösen vonatkozik a házikoszton élő állatokra.

– Ózonterápia: Ez egy kisállat kozmetikákban elérhető szolgáltatás – egy összetett spa kezelés háziállataink számára. A nagyfokú vedlés, illetve bőrgyógyászat esetén nagyon hasznos. Az ózonfürdő után a kutyakozmetikus kifésüli és megszárítja a kezelt állat szőrét, azért, hogy a gazdi egy boldog és gyönyörű állatot kapjon vissza a kezelés végén!

A megfelelő ápolás megkönnyíti a vedlés időszakát, és kíméli a gazdi idegeit is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/line_dots.png
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/07/logo_orange.png
Rólunk
Budapest, Tinódi u. 5, 1095
06304489793
Mon - Sun: 8AM - 8PM
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/dots.png
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/dots.png
Hírlevél

    bt_bb_section_top_section_coverage_image