DogsDizájner kutyafajták: mi is ez és mire számíthatunk egy designer kutya vásárlásával?

április 12, 2022by Andras0
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2022/04/scale_12001.png

A kutyatenyésztés egy folyamatosan fejlődő iparág, mivel az elmúlt években megnőtt a kereslet bizonyos kutyafajták iránt. A fajtatiszta kutyák tenyésztése során a tenyésztőknek számos fajtaspecifikus előírásnak és jogszabálynak meg kell felelniük, azonban speciális tenyésztési programoknak köszönhetően sikerült új fajtákat – az úgynevezett dizájner kutyafajtákat – kialakítani.

Nagy-Britanniában már az 1950-es években tenyésztettek “szokatlan” kutyákat. A szülők a corgi és a tacskó voltak, és a született kiskutyák a “dorghi” elnevezést kapták. Később a kynológusok kereszteztek egy uszkárt egy spániel kutyával, így született meg a cockapoo fantázianevű aranyos kutya. A 2000-es évek elején a cockapoo tenyésztők elkezdték kialakítani a cockapoo fajtastandardot, úgy, hogy az almokból a legszebb kölyköket választották ki a további tenyésztésre. Egy ilyen folyamat több évtizedet is igénybe vehet.

A dizájner kutyafajtákat a hivatalos kutyatenyésztő szervezetek nem ismerik el, azonban ez nem jelenti azt, hogy ezek a szokatlan külsejű kutyák kevésbé népszerűek. Ebben a cikkben röviden ismertetünk néhány designer fajtát és a velük kapcsolatos előnyöket és hátrányokat.

Szokatlan kutyafajták

Szokatlan kutyafajtákÉvről évre egyre több dizájner fajta van. Íme a jelenleg legnépszerűbbek listája:

A westiepoo vagy más néven westiedoodle a West Highland (westie)  és a az uszkár keveréke. Egy kis mérető és puha, keveset vedlő designer kutyafajta.

A morkie a Yorkshire Terrier és máltai selyemkutya keveréke. Vidám, játékos és nagyon nyugodt kutyák, amik 15-16 évig is elélnek.

A cockapoo a cocker spániel és uszkár keveréke. Nagyszerű fajta azok számára, akik nemcsak kutyát, hanem társat is keresnek. Ezek a kutyák barátságosak a család minden tagjával, beleértve a többi háziállatot is.

A cavapoo a King Charles spániel és az uszkár keveréke. Kifejező, kerek fejű kutyák, lelógó, hosszú fülekkel és mandula alakú szemekkel. Szelídek, engedelmesek és nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz.

Maltipoo a máltai selyemkutya és uszkár keveréke. Szelíd, intelligens, játékos kutyák, amelyek idős korukig megőrzik kölyökkori spontaneitásukat.

Milyen meglepetések érhetnek minket, ha designer kutyát választunk?

Aki designer kutya tartását fontolgatja, annak tisztában kell lennie azokkal a buktatókkal, amelyekkel a kutya tartása során találkozhat.

Egészség

Bármit is mondanak a tenyésztők, senki sem ígérhet abszolút egészséges kutyát. A designer kutyák általában egészségesebbek, mint a fajtatiszta kutyák, de erre nincs garancia.

Hipoallergén

EgészségA dizájner fajtákat úgy tenyésztik, hogy a legjobb tulajdonságokat örökítsék át a szülőkből, például a hipoallergén szőrzetet. De tisztában kell lennie azzal, hogy nincs garancia arra, a kutyák 100 százalékban hipoallergének lesznek, ezért ha valaki allergiás a családban a kutyaszőrre, alaposan át kell gondolni, hogy milyen kutyafajta vásárlása ajánlott.

Kiszámíthatatlan megjelenés és karakter

Bármennyire is igyekeznek a tenyésztők, a két különböző fajta keresztezéséből származó kölykök nem biztos, hogy a kívánt módon fognak kinézni, designer kutyáknál kevésbé kiszámítható, hogy a kutyáknak milyen külső jegyei és tulajdonságai lesznek. Fel kell készülnöd arra arra, hogy a kedvenced felnőttként lehet, hogy másképp fog kinézni és más személyisége lesz, de ettől függetlenül egy kiskutya tartása egy csodálatos kaland és egy életre szóló barátságot jelent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/line_dots.png
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/07/logo_orange.png
Rólunk
Budapest, Tinódi u. 5, 1095
06304489793
Mon - Sun: 8AM - 8PM
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/dots.png
https://netdogs.hu/wp-content/uploads/2019/08/dots.png
Hírlevél

    bt_bb_section_top_section_coverage_image